[...] i wzrostu (fityniany to zmagazynowana forma fosforu). Jeśli boimy się bardzo tych fityn to: a) kiełkujemy b) moczymy (najlepiej w środowisku kwaśnym) c) fermentujemy (np. chleb na zakwasie) d) ... wstawiamy do mikrofalówki na 5 minut (najniższa moc) - mikrofale neutralizują fityny e) kupujemy suplement z enzymem fitazy (często jest w [...]
[...] - tabelka z zawartością fruktozy http://www.sfd.pl/-t841008.html - o tym co sie kryje za pojęciem "tania żywność" -http://www.sfd.pl/-t898924.html - dlaczego pieczemy chleb na zakwasie -http://www.sfd.pl/-t940054.html - o diecie bez glutenu - Nauczymy patrzeć na siebie http://www.sfd.pl/-t666997.html#post0 -rozprawa o sylwetce - Pomożemy [...]
[...] Od tej reguły bywają czasem odstępstwa, ponieważ ludzie mają różne uczulenia i nietolerancje pokarmowe, a produkty nieprzetworzone zawierają więcej potencjalnych alergenów i specyficznych składników roślin, np.substancji antyodżywczych. Może się okazać, że ktoś źle reaguje na żytni pełnoziarnisty chleb na zakwasie, a toleruje pszenne bułeczki.
Co do miski, to dużo czytaj, a niedługo będzie wszystko łatwiejsze. Co do chleba, to gdzieś w przepisach na naszej stronie jest chleb na zakwasie z mąki gryczanej - alternatywa dla pszennych i żytnich mąk. Co do endokrynologów się nie wypowiem, bo niektórzy lekarze, to aż szkoda gadać. Rosół można jeść, nie liczysz go, ewentualnie mięso z niego [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] do poprawy. Nawet na dirty bulk to średnio wygląda. Co do ryżu - a czy tylko ryż daje dobre węgle. Masz ziemniaki, bataty, kasze. Pieczywo też jest ok.Ale porządny żytni chleb na zakwasie, a nie napompowany tostowy. Makaronów tez nie musisz się bać. Spokojnie możesz piec, dusić tłustsze mięsa. Ewentualnie dać jeden gorszy jakościowo posiłek w [...]
Problemem może być albo słodzik w kremie albo błonnik w pieczywie. Ja akurat zawsze mam problemy po żytnim pieczywie, kiedyś nawet sama piekłam żytni chleb na zakwasie ale musiałam zrezygnować bo miałam wieczne problemy z brzuchem. Można albo zmienić cały posiłek albo któryś ze składników, np. najpierw zmniejszyć ilość kremu, jeśli nie pomoże to [...]
No i lipa, drugi też nie wyszedł - tzn wyrósł lepiej ale też zakalec;/ .Malinowa ratuj :) podeślesz jakiś pewny swój przepis na chleb ( NA ZAKWASIE ) może być do piekarnika bo w sumie maszynki już użyje tylko do wyrobienia samego ciasta a reszta pójdzie w piec . Już nie ufam pierwszym lepszym przepisom z googla :) W weekend kolejna próba
Udalo mi się zauważyć, że jedna z przyczyn wzdęc jest chleb na zakwasie (czasem dziennie jem ok. 300g) oraz duża ilość warzyw w obiedzie. Do tego mój organizm nie toleruje mleka (powyżej 150ml)
[...] a jeśli zaniedbuje organizm w taki sposób, że flora bakteryjna jest słaba, to bardziej podtruje się nimi, niż zasili. Bakterie nie tylko rozkładają rośliny, ale i dezaktywują w dużej mierze te związki, które są w nich antyodżywcze. Dzieje się to np. podczas fermentacji ciasta na chleb na zakwasie, ale i podobnie w naszych jelitach. Pozdrawiam.
[...] mozzarella , ser zółty (nie mleko, jogurty, twarogi), z wegli ziemniaki , ryż , kasza jaglana (wywalilam gluten bo nie moge wiecznie udawac ze mi nie szkodzi wiec polaciał chleb na zakwasie, platki owsiane kasza gryczana tez, strączki tez mi szkodzą) tluszcze olej kokosowy, maslo ,oliwa, olej z czarnuszki, orzechy, warzywa z wyłaczeniem [...]
[...] - dlaczego otręby nie sa takie zdrowe jak się powszechnie uważa -http://www.sfd.pl/-t794215.html - tabelka z zawartością fruktozy http://www.sfd.pl/-t841008.html - o tym co sie kryje za pojęciem "tania żywność" -http://www.sfd.pl/-t898924.html - dlaczego pieczemy chleb na zakwasie - http://www.sfd.pl/-t940054.html - o diecie bez glutenu
Pełnowartościowy posiłek w postaci kanapki jest do zrealizowania. Jak koledzy wcześniej wspomnieli (chleb na zakwasie, warzywa, masło, mięso ) Niemniej jednak istotny jest całokształt strategii żywieniowej. To o co zapytałeś to jest malutki detal.
Jeśli się za mocno ukwasi i będzie niesmaczne, to nie trzeba wyrzucać, tylko wstawić do lodówki, a potem dodać mąkę, sól, drożdże, trochę wody i upiec chleb na zakwasie albo zrobić jakieś placki.
Witam , nie wiem czy to dobre miejsce ale chciałam się zapytać czy istnieje możliwość przywrócenia tematu co jedzą ladies ? Jest tam wiele cennych informacji i myślę ze wiele osób (w tym ja) mogłoby z niego skorzystać. Jeśli nie to chciałabym dopytać jaki chleb na zakwasie najlepiej spożywać ? Nie miałam go w diecie i nie zdążyłam doczytać :(
[...] brak pełnowartościowego białka nie ma jaj, ryby, mięsa. Pieczywo żytnie chrupkie od czasu do czasu, jeśli masz gdzieś piekarnie z prawdziwego zdarzenia to pewnie pieką chleb na zakwasie ;-) Pasztet domowy? Robisz sam? TUńczyk i inne ryby w puchach od czasu do czasu. I jak już wyżej zostało napisane. ZA MAŁO KALORII i SKRAJNA ILOŚĆ [...]
[...] Kup sobie rano na śniadanie płatki owsiane zwykłe ( Ja mam Bio ZAj**ISTE! nie wp*****lam ich 100gram jak kulturysta i mnie stać 5zł paczka masz na około 9 śniadań za chleb drożej wyjdzie), 3 łychy ugotuj na miękko żeby wsiąkły całą wodę plus banan rozdrobniony plus jajecznica, osobno oczywiście zjedz :) nie mieszaj. Tak wiem zaraz wszyscy [...]
Jeśli lubisz świeży chleb, ale nie upierasz się że musi być super razowy na zakwasie itd, to fajną opcją jest maszyna do chleba. Tzn razowe itp też się da ale to już trzeba pokombinować.
[...] jaśminowy, dziki), - owoce, - warzywa (w tym strączkowe), - komosa ryżowa, - amarantus - płatki (jaglane, owsiane, gryczane), - mąka (kokosowa, gryczana, ryżowa) - chleb żytni na zakwasie 100%. Węglowodany powinny stanowić około 50-60% naszej diety, choć są i takie diety, których pula węglowodanów jest nieco zaniżona. Warto obserwować [...]
[...] (trzeba konserwować coś, co się mrozi ciekłym azotem??). Żytni OSKROBA kiedyś jadłem - jak byłem na rozpisce wg potreningu.pl, a tak na obecną chwilę, to albo biorę chleb żytni na zakwasie biały (sklep inter marche, ale piekarnia jakieś 30km ode mnie), albo w biedronce, taki mały żytni na zakwasie (z tego co pamiętam) - z 500-600g, nie [...]